Paprika Rood
Rode paprika is een van de hardlopers bij onze groothandel, Boekel AGF. Deze populaire groente past eigenlijk bij alle keukens door zijn veelzijdigheid. Behalve paprika rood, hebben we natuurlijk ook de gele en groene variant in het assortiment van onze groenten groothandel.
Naast de gewone paprika, vind je bij ons ook een rode punt paprika. Deze is nog iets zoeter van smaak.
Wat is het verschil tussen rode en groene paprika?
Rode en groene paprika’s verschillen op meerdere manieren. Denk dan aan smaak, voedingswaarde en groeistadium:
Smaak
Groene paprika heeft een wat bittere en minder zoete smaak. Dit komt doordat groene paprika’s onrijp zijn.
Rode paprika heeft een zoetere en vollere smaak. Dit komt doordat rode paprika’s volledig rijp zijn.
Voedingswaarde
Groene paprika bevat minder suiker en calorieën vergeleken met de rode paprika. Groene paprika’s bevatten echter meer chlorofyl.
Rode paprika bevat meer vitamine C en A dan groene paprika’s. Naarmate de paprika rijpt, neemt de concentratie van deze vitamines toe. Rode paprika’s bevatten ook meer antioxidanten, zoals lycopeen.
Groeistadium
Alle paprika’s beginnen groen en veranderen van kleur naarmate ze rijpen. Groene paprika is dus eigenlijk de onrijpe versie van de paprika. Sommige paprika’s veranderen van groen naar geel, oranje, rood of zelfs paars, afhankelijk van het ras.
Rode paprika is de volledig rijpe versie. De kleurverandering vindt plaats als de paprika langer aan de plant blijft hangen.
Gebruik
Groene paprika wordt vaak gebruikt in gerechten waar de bittere smaak een aanvulling kan zijn, zoals in salades, roerbakgerechten en stoofschotels.
Rode paprika wordt vaak rauw gegeten, maar ook in gekookte gerechten gebruikt vanwege de zoete smaak. Ze zijn populair in salades, gegrilde gerechten en als snack.
Samenvattend; groene paprika’s zijn eigenlijk onrijpe paprika’s met een wat bittere smaak en minder suiker, terwijl rode paprika’s volledig rijp zijn, zoeter smaken en meer vitamines bevatten.
Rode Punt Paprika
Rode puntpaprika’s zijn een variëteit van paprika’s die je herkent aan hun langwerpige, puntige vorm en felrode kleur. Ze verschillen van de gewone paprika door hun slankere, puntige uiterlijk en vaak zoetere smaak. Hier zijn enkele kenmerken van rode puntpaprika’s:
Smaak
Ze hebben een zoetere smaak dan de reguliere rode paprika’s, wat ze populair maakt voor rauwe consumptie en in salades.
Gebruik
Rode puntpaprika is veelzijdig en kan rauw gegeten worden, geroosterd, gebakken, gegrild, of gevuld met allerlei ingrediënten. Ze worden vaak gebruikt in gerechten waar een zoetere paprikasmaak gewenst is.
Voedingswaarde
Ze zijn rijk aan vitamines, vooral vitamine C en A, en bevatten antioxidanten die bijdragen aan een gezonde voeding.
Teelt
Net als andere paprika’s groeien rode puntpaprika’s het beste in warme klimaten en hebben ze een lange groeiperiode nodig om volledig te rijpen en hun zoete smaak te ontwikkelen.
Door hun zoete smaak en aantrekkelijke uiterlijk zijn rode puntpaprika’s een favoriet in de keuken voor zowel culinaire presentaties als dagelijkse maaltijden.
Is rode paprika gezond?
Dat kan je wel zeggen. De voedingswaarde van paprika rood laat zien dat je gezondheid er goed op gaat. Rode paprika’s zijn voedzaam en bevatten diverse belangrijke vitaminen en mineralen.
Rode paprika’s zijn enorm rijk aan vitamine C en A, wat kan bijdragen aan de immuunfunctie, huidgezondheid, en het gezichtsvermogen. Ze bevatten ook antioxidanten zoals bètacaroteen en lycopeen, die kunnen bijdragen aan de bescherming van cellen tegen schade.
Wat kan een chef met paprika?
Een van de manieren waarop de smaak van de rode paprika goed uitkomt, is bereiden in de oven of grill. Denk ook eens aan een mooie combinatie van ovengroenten, zoete aardappel, rode paprika en broccoli. Een feest aan kleur, smaak en textuur.
Prijs rode paprika
Natuurlijk ben jij enthousiast over het gebruik van paprika in jouw professionele keuken om mooie creaties mee te maken. Maar je bent misschien ook benieuwd naar de prijzen bij onze paprika groothandel?
Groene en gele paprika zijn gemiddeld genomen iets goedkoper dan rode paprika omdat ze minder tijd nodig hebben om te groeien en geoogst kunnen worden voordat ze volledig rijp zijn.
Rode paprika moet wat langer aan de plant blijven om volledig te rijpen, wat dus ook meer tijd en middelen kost.
Paprika gesneden uit onze snijkeuken
Wat we steeds meer zien bij onze groothandel, is dat chef-koks kampen met te weinig handjes. Dat personeelstekort in de keuken kunnen wij gedeeltelijk voor je opvangen. In onze moderne snijkeuken wordt dagelijks hard gewerkt om aan alle standaard en speciale wensen te voldoen.
Bij Boekel AGF werken meerdere (ex)chefs zodat we goed kunnen inschatten waar jij als chef behoefte aan hebt. Ons standaard assortiment met snijwerk en mixen is al behoorlijk uitgebreid. Hier bovenop bedenken we ook geregeld nieuwe producten die we volledig in huis klaarmaken zodat het zo vers mogelijk de deur uit gaat. Alles komt kant en klaar gesneden bij jou binnen zodat de voorbereidingen bij de mise en place aanzienlijk minder tijd kosten. Uitpakken, neerzetten, klaar!
In ons vaste groothandel assortiment vind je van alle kleuren paprika gesneden blokjes en reepjes in diverse maten. Ze zijn zowel per kleur als in verschillende gemixte kleuren te bestellen.
Wil je meer weten over diverse soorten gesneden paprika die je kan kopen bij Boekel AGF? Neem dan snel contact met ons op. We helpen je graag verder.
Groenten kopen bij groothandel Boekel AGF
Naast paprika rood, geel, groen en de andere varianten heeft onze groothandel natuurlijk een uitgebreid assortiment aan groenten, waaronder ook zoveel mogelijk streekproducten. Wil je meer weten over diverse soorten groenten die je kan kopen bij Boekel AGF? Neem dan snel contact met ons op. We helpen je graag verder.
Benieuwd naar ons complete groothandel assortiment? Download dan hieronder onze totale assortimentslijst.
“VERSHEID IN ZIJN ELEMENT”