3 Top tips met zoete aardappel

 

Wat is een zoete aardappel?

 

De zoete aardappel, ook bekend als bataat, is eigenlijk helemaal geen aardappel, maar hoort bij de windefamilie en is dus stiekem een groente. Qua uiterlijk ziet de zoete aardappel er wel uit als een gewone aardappel, alleen heeft het vruchtvlees een mooie oranje kleur.

Zoete aardappelen zijn een gezonde bron van energie en ze zitten bomvol gezonde stoffen zoals vezels, bètacaroteen, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. Zoete aardappel heeft een zoete, beetje kruidige smaak, past in alle keukens en is erg veelzijdig te bereiden.

 

3 Top tips met zoete aardappel

 

Met zoete aardappel kan je zoveel kanten op, dat we je wat inspiratie willen geven.

  1. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om er lekkere frietjes mee te maken, deze bevatten minder koolhydraten dan frietjes van een standaard aardappel. De zoete smaak en mooie kleur spreken ook kinderen aan. Bovendien bevat zoete aardappel langzame suikers en geeft je dus geen dip na het eten ervan, maar je krijgt juist energie. Je bloedsuikerspiegel zal je dankbaar zijn.

2. Een minder voor de hand liggende toepassing is dat je er prima brownies mee kan maken. Zo heb je meteen een mooi en verantwoord dessert of een lekkere snack bij de koffie of thee. Probeer zoete aardappel ook eens te verwerken in andere gebaksoorten of in een mooie verse quiche.

3. Zoete aardappel kan je ook rauw eten en je hoeft ze niet eens eerst te schillen. Voor gebruik dan wel even goed afborstelen onder de waterstraal. Maak je frietjes, of zoete aardappel van de grill, laat dan de schil eens zitten. Voor puree is het beter om ze wel even te schillen. Experimenteer hier zelf mee en kijk welke bereiding jouw nieuwe succesverhaal gaat worden.

Boekel AGF - Zoete Aardappel

Wat kunnen chefs nog meer met zoete aardappel?

 

Rauw of bereid, zoete aardappels zijn verrassend veelzijdig. Je kan ze stomen, bakken, poffen, grillen, koken, pureren… en je kan er een pittige curry van maken. Wat dacht je van een stevige soep met zoete aardappel of een stamppot met een twist? Verwarmend op winterse dagen.

De licht zoete smaak van zoete aardappel combineert lekker met een wat zoute of zurige smaak als tegenhanger. Dit houdt elkaar mooi in evenwicht en geeft een spannend effect.

Gesneden zoete aardappelen, vers uit onze snijkeuken

Wij beschikken over een moderne snijkeuken, waardoor wij al onze aardappelen in gewenst formaat voor je op maat kunnen snijden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om zoete aardappelen te laten snijden? Neem dan contact met ons op.

Boekel AGF- Zoete Aardappel
Boekel AGF- Zoete Aardappel
Boekel AGF- Zoete Aardappel