Ananassen bij Boekel AGF

We hebben een aantal dagen kunnen genieten van een voorproefje van de zomer. Velen van ons tellen de dagen af tot we weer met tropische temperaturen op het terras of strand kunnen zitten. Bij tropisch weer hoort natuurlijk tropisch fruit. Ondanks de omslag in het weer, zet Boekel AGF het zomergevoel nog even door met gesneden ananas in de weekaanbieding.

Waar groeien ananassen?

Ananassen groeien aan een plant en hangen niet in een boom, zoals veel mensen denken. De ananas is een tropische vrucht en de plant groeit dan ook het best in warme gebieden. In Zuid-Amerika, Zuid-Azië en Afrika komen de ananasplanten voor. Costa Rica is veruit de grootste exporteur van ananassen en is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de wereldwijde ananasexport.

Is ananas gezond?

De ananas is een heel gezond stukje fruit. Het bevat namelijk heel veel vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B en C en kalium, foliumzuur en mangaan. Deze stoffen hebben een positief effect op het lichaam; ze verlagen de bloeddruk, versterken de botten en verbeteren het immuunsysteem. Maar, net als alle vruchten, bevatten ananassen fructose, ook wel fruitsuiker genoemd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) hiervan ligt tussen de 30 en 50 gram. Teveel fruitsuiker is weer minder gezond voor het lichaam.

Ananas - Boekel AGF

Wat kan je allemaal met ananas?

Met ananassen kan je alle kanten op. Stukjes verse ananas zijn lekker zoet en sappig om van te snacken of om door een frisse (fruit)salade te mengen. Ook kan de ananas warm gegeten worden. Op een pizza Hawaii bijvoorbeeld, kan hij natuurlijk niet missen. Een minder bekend recept is de gegrilde ananas. Dit is een mooie toevoeging aan bijvoorbeeld een ijsdessert. Meng wat bruine basterdsuiker, gemalen kruidnagel en kaneel en strooi het over ananasschijfjes. Tijdens het grillen karameliseert het mengsel en krijg je een prachtige glanzende laag op de schijfjes. Door de hete ananasschijven te serveren met bolletjes bananen- en vanille-ijs krijg je een unieke combinatie van warm en koud in het dessert.

Vers ananassap uit onze snijkeuken

Een lekker vers glaasje ananassap kan gewoon! Net als van sinaasappels kan er van ananas ook sap gemaakt worden. Door het pulp uit de ananas krijgt het sapje een lekkere, volle smaak. Heel anders dan bijvoorbeeld appelsap. Ananassap wordt ook vaak in smoothies gebruikt. Hierdoor krijgen smoothies een tropische smaak en een zachte structuur. Zelf vers sap maken is natuurlijk lekker maar kost ook veel tijd en verandert de keuken al snel in een plakkerige bedoening. Daarom is het bij Boekel AGF mogelijk om vers sap te bestellen. Bespaart jou tijd bij de mise-en-place. Het sap wordt in onze snijkeuken vers geperst.

Hoe bewaar je ananas?

In de drukke zomermaanden is het fijn om een voorraad aan ananas in huis te hebben. Het is dan wel zo handig om ook te weten hoe je de verse ananas het best kan bewaren. Een hele ananas kan een paar dagen bewaard worden op een koele plek. Doe je de ananas in de koelkast, dan blijft het tot ongeveer een week goed. De makkelijkste manier om verse ananas te bewaren is door het in kleine stukjes in te vriezen. Zo blijven de stukjes ananas maanden lang vers.

Ananas Gesneden Vers - Boekel AGF

Gesneden ananas

Van ananas kan je op veel verschillende manieren genieten. Voor veel gerechten moet de ananas wel eerst worden gesneden. Boekel AGF helpt je daarbij door de verse ananassen alvast te snijden in onze eigen snijkeuken. Geheel afgestemd op jouw wensen gaan wij aan de slag om de mooiste stukjes ananas te bezorgen. Deze week (week 14, 4 t/m 10 april) is de gesneden ananas in de aanbieding. Neem snel contact met ons op.

Ananas - Boekel AGF
Ananas Gesneden - Boekel AGF
Ananas Sap - Boekel AGF