Boekel AGF’s Bananenblad Cups

De banaan is een van de meest gegeten stukjes fruit in Nederland, samen met de appel en de sinaasappel. De bananenbomen groeien vooral in landen rond de evenaar. Maar ondertussen zijn er ook aardig wat bananenbomen te vinden in Nederlandse achtertuinen en woonkamers. De plant is super populair en dat is niet zo heel gek. Bananenbomen zijn namelijk super veelzijdig. Naast het feit dat de vrucht natuurlijk erg lekker is, zijn de bananenbladeren ook nog eens bruikbaar. Dat is dus goed nieuws voor je ecologische voetafdruk en No Waste.

Bananenblad Cups - Boekel AGF

Zijn bananenbladeren eetbaar?


Die mooie, fel groene bladeren van de bananenplant zijn helaas niet eetbaar. Toch worden ze in de Aziatische keuken veel gebruikt. Het is letterlijk en figuurlijk een groene vervanger voor aluminiumfolie. Voor de productie van aluminium is veel energie nodig en daarnaast kan de folie niet gerecycled worden. Het is dus veel beter en leuker om vis of groenten in een bananenblad pakketje te wikkelen dan in aluminiumfolie. 

Met een cocktailprikkertje kan het pakketje bij elkaar gehouden worden. Deze pakketjes kunnen gewoon in de oven. Al is het wel slim om ze in een ovenschaal te leggen omdat de bladen wel eens kunnen lekken. Ook in een stoommandje doen bananenblad pakketjes het goed en zelfs op de barbecue wordt het verpakte voedsel perfect gaar. De bladeren geven zelfs een licht maar lekker smaakje aan het eten.

Bananenblad Cups - Boekel AGF

Zijn bananenbladeren duurzaam?


Zoals eerder vermeld kunnen bananenbladeren goed gebruikt worden om aluminiumfolie te vervangen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het bananenblad wordt ook vaak gebruikt om plastic verminderen. Borden of cups van gedroogde bananenbladeren zijn vrij stevig en kunnen vrijwel overal voor worden gebruikt. Die bananenblad cups zien er ook nog eens heel leuk uit met bijvoorbeeld wat chips, olijven of rijst er in. Ook zijn dit soort bananenblad cups heel geschikt om desserts in te serveren.

Gebruikte borden of bananenblad cups kunnen gewoon bij het gft-afval om gerecycled te worden. Verder zijn bananenbladeren duurzaam omdat het eigenlijk een restproduct is van de bananenplant. Bij het verbouwen van de boom gaat het natuurlijk om de bananen. Door de bladeren ook te gebruiken wordt er minder verspild en het gebruik van schadelijke materialen zoals plastic en aluminiumfolie wordt verminderd.

Bananenblad Cups - Boekel AGF

Waar koop ik bananenblad cups?


Cups of bakjes gemaakt van bananenblad zijn onder andere te koop bij horecagroothandel Boekel AGF. Heel week 08, van 21 t/m 27 februari 2022, zijn de bananenblad cups in de aanbieding. Kijk voor de actuele aanbieding snel op onze website!