Bedrijfsbezoek sorteercentrum paprika

Lycke en Hanno bezochten recent MidFresh B.V. in Harmelen, een sorteercentrum voor paprika’s. De rondleiding werd verzorgd door Berry.

Achtergrond bedrijf
MidFresh is een sorteercentrum voor paprika’s. De paprika’s van 3 verschillende telers uit de buurt, worden hier gesorteerd en verpakt. De totale kasoppervlakte is ongeveer 30 hectare. Verder worden er per jaar ruim 9 miljoen paprika’s verwerkt.

Bedrijfsgegevens
De drukte van het bedrijf is sterk seizoenafhankelijk. In het laagseizoen werken ze met 12 mensen, dit loopt op tot 25 mensen en in de topdrukte werken er 45 mensen. Het is hiermee een bedrijf waar men sterk afhankelijk is van elkaar, wanneer iemand uitvalt, zal de andere collega deze taken over moeten nemen. Daarbij werken ze veel met seizoenarbeiders, zoals Poolse mensen, die dan in de wintermaanden terug naar Polen gaan en vaak weer terug komen als het seizoen start. Deze mensen zijn ook gewend om veel uur per week te werken, minimaal fulltime. Ze werken met 1 shift op een dag. Wel zijn er uitzonderingen als er opdrachten komen van bijvoorbeeld een teler die problemen heeft met zijn producten en kan er bijvoorbeeld een extra opdracht komen, dan worden er tijdelijk 2 shifts per dag gemaakt.

Bedrijfsbezoek sorteercentrum paprika - Boekel AGF

Aanlevering producten
De paprika’s komen per 300-kilo-containers ongesorteerd binnen. MidFresh verwerkt dus alle producten van deze 3 tuinders in de buurt. Er is een kwaliteitskeurmeester in eigen dienst. Deze controleert het eindproduct, wanneer de paprika in de doos zit en geheel verpakt is en klaar voor consumptie. Dit omdat de kwaliteitskeurmeester de eindkwaliteit wil keuren en juist het product dat klaar voor verkoop is.

Teelt
In november is het nog een kleine plant, de paprikaplant staat in een pot en krijgt regelmatig voeding, de stekels van de paprikaplant worden eraf gesneden, zodat er zo min mogelijk vertakkingen ontstaan aan de hoofdplant. Om te voorkomen dat deze zijtakken ook vruchten gaan krijgen. Het wordt hierdoor een plant die sterk wordt en naar boven groeit, ook wordt er met touwtjes gewerkt om dit proces te begeleiden.

De plant is in januari nog klein, maar dan komen de eerste bloemen. De bloemen worden, mits de paprika genoeg licht krijgt, een paprika. Bij te weinig licht valt de bloem eraf. Op het begin van de oogst zijn de bloemen nog kwetsbaar en valt een tweede vlucht aan bloemen er sneller af. Dan ontstaat er een gat tussen de oogstperiodes.

Vervolgens blijft het proces zich herhalen, elke week een zijtak eraf en met touw vastbinden. Genoeg licht geven, dan daarna volgen de bloemen en daarmee de paprika’s elkaar in hoog tempo op. Tot november kan de plant heel hoog worden. Dan wordt de plant eraf gehaald en is het seizoen over. Per seizoen en per plant komen er ongeveer 75 stuks paprika vanaf. Tot februari gebeurt er weinig. De kas wordt ontsmet en er wordt steenwol neergelegd. Dan komen er nieuwe planten.

Ras
Het verschil van planten die speciaal geteeld worden voor groene paprika’s, dus het groene ras, is dat ze 6 weken groen blijven. Andere kleuren zoals geel / oranje en rood, kleuren als ze groen zijn binnen 3 weken door. Alle kleuren starten als een groene kleur en afhankelijk van het ras kleurt dit door. Met uitzondering bestaat er een witte paprika, dit is de enige soort die niet groen start, uiteindelijk wordt de kleur mintgroen.

Bedrijfsbezoek sorteercentrum paprika

Verpakkingsproces
Met een handscanner en barcode wordt in kaart gebracht welke paprika van welke teler is, de bakken wisselen automatisch en gaan naar de juiste plaats.

Paprika gaat onder de lamp. Deze lamp kan in de binnenkant kijken en ziet of de paprika rot is, dan gaat deze automatisch naar de blauwe container. Dit is dus de afgekeurde handel die hier terecht komt.

De paprika’s worden gesorteerd. Een camera sorteert op basis van kleur en diameter en dan gaat deze naast de juiste uitgang. Zodat er in elke doos hetzelfde product zit.

Deze dozen gaan naar een automatische band, hier wordt het gewicht per doos nagewogen. De dozen met het juiste gewicht gaan door, de te zware kisten en te lichte kisten worden uit gesorteerd. Paprikadozen die te vol zijn, worden automatisch geleegd, zelfde product op dezelfde lichting. Vervolgens wordt er bij te lichte kisten een stuk bijgevoegd, zodat de gewichten alsnog kloppend zijn. Er wordt dan een deksel op de kist gedaan. Met een IQA scanner gaan de dozen naar de juiste uitgang.

Klasse 2 wordt er uit gefilterd. Alle paprika’s die afwijkend zijn, gaan met een transportband naar een medewerker. Deze medewerker keurt vervolgens handmatig of de paprika klasse 1, klasse 2 is of afgekeurd is.

Transportband trilt de paprika naar voren. MidFresh is de enige met zo’n band in Europa. Samen met “van Oers” uitgevonden.

Er zijn ook producten die per 3 verpakt worden. Er is een flowpacklijn, voor 3 paprika’s in een zak; paprika stoplicht. Sealen met tekst en stickers gebeurt automatisch. Zowel de paprika stoplicht als de dozen krijgen een codesticker en worden gewogen. De stickers worden automatisch naar de juiste kant gedraaid, zodat dit synchroon loopt. Dan kan het per pallet gesorteerd worden.

Elke pallet krijgt een label en dan kan deze weg gereden worden. Dit wordt handmatig vervolgd met palletwagen / heftruck. Vervolgens gaat deze volle pallet naar de opslag. “Van Oers” is een van hun grootste klanten. De huidige handel die er stond was al voorbesteld, alle kant en klare pallets werden zodoende vrij snel opgehaald en stonden niet lang in de opslag.

Bewaarbedrijven
Er zijn drie certificaten:
1) IFS
2) Global – GAP
3) Milieukeur vanaf 2018

De volle pallets komen in de koeling terecht. De paprika’s worden daar verder gekoeld tot +12 graden. Optimaal is tussen de 10 en 12 graden. De koelcel is uitgerust met laaddocks waardoor er rechtstreeks uit de koeling verladen kan worden. Hierdoor worden temperatuurschommelingen voorkomen en blijft de paprika het beste geconditioneerd.

Eigen keurmeester keurt dagelijks de handel zelf. Per teler wordt het eindproduct gekeurd. Dit gebeurt op basis van steekproeven. Deze keurrapporten worden dagelijks naar “Van Oers” gemaild, als het slechte handel is dan komen ze zelf ook wel eens bij MidFresh op het bedrijf met een eigen keurmeester nacontroleren.

Als het een periode slechte handel is, dan geldt dit meestal voor alle drie de telers. Met uitzonderingen van zaken zoals bladluis, dat kan voorkomen in een hoekje in de kas en heel specifiek zijn.

Interessant
Conclusie na het bedrijfsbezoek sorteercentrum paprika.

Lycke: “Persoonlijk viel het me op dat het coronabeleid erg onder controle was, er waren geen uitbraken geweest bij het bedrijf zelf. En ze hadden wisselende shifts van de pauze. Daarnaast hadden ze echt naamkaartjes op de kopse kant, waar medewerkers konden zitten. Goed om te zien dat ze hier zo professioneel mee omgingen.”