Het is nu volop paddenstoelenseizoen. Een heel mooie paddenstoel is de cantharel. Zoek je exclusievere ingrediënten voor bijvoorbeeld het kerstdiner, dan is dit een goede keuze.

Cantharellen zijn geschikt als vleesvervanger en op diverse manieren te bereiden. Elke keuken weet er een mooi gerecht mee te maken. De cantharel heeft een zachte, peperachtige smaak en ruikt naar abrikozen. De kleur van deze trechtervormige paddenstoel varieert van geel tot grijs. Zowel de hoed als de steel zijn eetbaar.

Boekel_AGF Cantharel geel

Eigenschappen van cantharellen

Cantharel wordt ook wel girolles genoemd. Ze zitten vol essentiële voedingsstoffen waaronder met name veel vitamine B. Bewaar cantharellen liever niet naast sterk geurende producten omdat ze snel de geur en smaak hiervan over kunnen nemen.

Hoe bereid je cantharel?

Borstel ze eerst goed schoon, het is een natuurproduct. Laat kleinere cantharellen heel, en snij de grotere in 2 stukken. Je kan ze bakken in olie, of stoven met wat ui, zout en peper.

Boekel_AGF cantharel grijs

Inspiratie

Een mooie pasta of risotto, ragout van cantharel en gemengde paddenstoelen, gebakken cantharel met knolselderij, hartige taart/quiche. Verwarmende gerechten tijdens de koudere dagen.

Onze paddenstoelen en champignons halen we zoveel mogelijk bij lokale telers. Naast lekker en vers dus ook nog eens goed voor de duurzaamheid en ecologische voetafdruk.