Bezoek aan een komkommer kwekerij

Onze Lenny bracht een bezoek aan een komkommer kwekerij als onderdeel van het behalen van Module P1 Aubergine, Komkommer en Courgette. Ze behaalde het KIWA-certificaat met mooie cijfers.

Cijfer kennis product : 8,3
Cijfer kennis voorschriften : 9,4

Kwekerij d’n Heiberg in Etten-Leur, Eigenaar Dhr. Erik Michielsen.
Bedrijfsgegevens: Het is een komkommer kwekerij, een echt familiebedrijf, dat bestaat uit 2 locaties. Een van 3 hectare en een van 4 hectare.

Bij het bedrijf waar wij geweest zijn werken ongeveer 17 personen, waarvan 3 à 4 personen met een vaste aanstelling en de rest zijn uitzendkrachten. Erik en zijn vrouw werken beide mee in de komkommer kwekerij. Het bedrijf is Global gab gecertificeerd. Binnen dit bedrijf kweken ze op de traditionele manier, tot op een hoogte van ongeveer 2,10 meter. Een voordeel van de traditionele teelt is dat ze lagere arbeidskosten hebben, doordat ze minder personeel nodig hebben. Het nadeel is dat ze hierdoor bij deze komkommer kwekerij wat meer kromme en afwijkende komkommers hebben. Ze planten 3 keer per jaar. De eerste planting is in januari, de 2de rond mei-april, de 3de in juli. Het duurt ongeveer 18 dagen tot een plant voldoende gegroeid is en je kunt oogsten. Eind november wordt bij de komkommer kwekerij de gehele kas leeggehaald en schoongemaakt.

Komkommer kwekerij - Boekel AGF

De komkommers worden gekweekt in een substraat, bij hen is de goot waar ze in hangen volledig bedekt met folie, (aan de zijkanten van de substraten maken ze 3 snedes waar het overtollige water uit loopt) zodat ze het overtollige water en voedingsstoffen op kunnen vangen en weer kunnen hergebruiken (recyclen). De toevoer van water en voedingsstoffen wordt dagelijks afgesteld, naar behoefte van de plant en weersomstandigheden (vochtigheid).

De komkommers groeien in een droog, niet te vochtig, klimaat. Om voldoende vruchtlengte en gewas te krijgen worden de eerste ranken en stamvruchten weggenomen. Het aantal hiervan verschilt per teelt. Ze kweken de stam tot 2,10m, deze wordt dan getopt en 2 ranken worden over de draad heen gehangen, deze groeien dan weer verder naar beneden en worden op een bepaalde hoogte ook weer getopt zodat ze niet verder groeien.

De opbrengsten bij de komkommer kwekerij verschillen per teelt, de eerste teelt heeft minder opbrengst dan de 2de. Dit is ook afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid licht die de komkommers krijgen. De temperatuur in de kas wordt in de koudere tijden extra geregeld door middel van verwarmde buizen op de grond en halverwege de plant.

De toevoer van licht en wind wordt geregeld met doeken. Deze worden geregeld en afgesteld via een computer die alles bijhoudt in de kas . De komkommers groeien in een droog klimaat, dit wordt hierbij ook geregeld. De eerste teelt is meestal een matige teelt. Bij de eerste teelt oogsten ze ongeveer 3 keer per week, bij de 2de kan dit soms wel 7 keer per week zijn en is de opbrengst dus ook hoger.

De beste temperatuur voor de houdbaarheid van de komkommers ligt tussen de 13 en 16 graden. Bij de eerste teelt gebruiken ze het ras proloog, bij de 2de en derde teelt een virus tolerant ras. Ze maken gebruik van 2 soorten biologische bestrijdingsmiddelen, deze zakjes (geel en oranje) worden kruislings in de rij opgehangen.

Komkommer kwekerij - Boekel AGF

Voor het oogsten van de komkommers worden speciale mesjes gebruikt met een ronde bolle punt, zodat er minder beschadigingen kunnen ontstaan door toedoen van de plukker. Iedere rij heeft ook zijn eigen mesje, dit i.v.m. eventuele verspreiding van ziektes. De komkommers worden bij het oogsten in een speciale krat gelegd, als ze 12 kratten vol hebben worden deze op gang gezet en naar de sorteermachine gebracht. In de kratten kunnen gomresten achter blijven, deze worden dan ook regelmatig gereinigd. De gomresten kunnen ernstige schade aanbrengen op de komkommers.

De sorteermachine is bijna volledig automatisch, deze moet echter wel altijd schoon zijn, zandvrij, anders kunnen de komkommers alsnog beschadigen. De kromme en afwijkende komkommers worden er als eerste uitgehaald, de achtergebleven bloemetjes worden er afgehaald, de rest wordt door de machine gewogen en naar het juiste bandje afgevoerd om in kisten verpakt te kunnen worden op maat.

De komkommers, verpakt in kisten op pallets worden bijna dagelijks opgehaald, overschot proberen ze zoveel mogelijk te beperken. Ze hebben bij dit bedrijf een vaste afnemer voor hun komkommers, hier hebben ze dagelijks contact mee om te bepalen wat er nodig is/ afgenomen wordt.

Bij deze rondleiding heb ik zeker veel geleerd, er is heel veel verteld en goed uitgelegd. Vond het heel interessant en ben er zeker ook wel iets wijzer van geworden hoe het er nu bij een komkommer kwekerij aan toe gaat.

Wist je al dat wij naast losse komkommers, ook allerlei variaties gesneden komkommers aanbieden? Vers uit onze eigen snijkeuken!